28 Ağustos 2019 Çarşamba

Hayalet Suvari (Theodor W. Storm)

Hayalet Süvari Theodor W. Storm
Alman yazar Theodor W. Storm'un  uzun öykü türündeki Hayalet Süvari isimli kitabını okudum sonunda. Bu yapıt ülkemizde aynı zamanda Kır Atlı ve Hayalet Atlı Binici adlarıyla da yayımlanmış. Storm'un yaşamının son dönemlerinde hastalığı sırasında kaleme aldığı son eseridir.

Anlatıcı içinde anlatıcı olması nedeniyle kitap biraz enteresan aslında; üç anlatıcı karşımıza çıkıyor. Kitabın başındaki  anlatıcı (ya da yazar) bir dergide okuduğu bir öyküyü paylaşmak istediğinden bahseder. Ve akabinde dergideki öykünün anlatıcısı bu kez başından geçen olayı anlatmaya başlar.

Öykünün anlatıcısı Kuzey Denizi kıyısında at üstünde yolculuk yaparken fırtına çıkması nedeniyle yola daha fazla devam edemeyerek yakınlarda bir köye sığınır. Köyde toplantı yapıldığını düşündüğü bir mekana girer. Ve orada tanıştığı kişilerle sohbete başlar.

Yolculuk sırasında ay ışığında tuhaf bir atlı gördüğünden söz eder. Köylüler bunu duyduklarında biraz huzursuz hissetseler de  Kır Atlı dedikleri bu tuhaf şeyle ilgili hikayeyi yolcuya anlatmaya karar verirler. Ve bunu da köyde yaşayan öğretmenin anlatmasını isterler. Üçüncü anlatıcı olarak karşımıza çıkan öğretmenin anlattıkları aslında kitabımızın konusunu içeriyor.
hayalet süvari kitap
Hayalet Süvari Kitabının Konusu:
Bir köyde denizden toprak kazanmak için set çekilmiştir. Denizin yükseldiği ve fırtına çıktığı dönemlerde setin yıkılma ihtimali olduğundan set köyde önemli bir konudur. Setin yıkılması halinde köyün sular altında kalması gibi problem söz konusu olduğu için  setle ilgilenen ve  onarım işleriyle görevlendirilen Set Beyi vardır.  Bugüne kadar set; denizlerin dalgasına, fırtınalara karşın bir şekilde ayakta kalmıştır.

Set Beyi ölünce yerine geçmek isteyen Hauike Haien eski Set Beyi'nin kızıyla evlenerek bu göreve hak kazanır. Yalnız onun  içinde her zaman  gerçekleştirmek istediği bir hayali vardır. Yeni bir set inşa etmek.

Eski setin dayanıklı olmadığı ve yeni bir set ile daha fazla denizden toprak kazanmak düşüncesi de ona bu konuda cesaret verir ve yeni bir set yapma girişimine başlar. Ona karşı çıkanlar olsa da içinde büyüyen isteğe engel olamaz. Bir taraftan set inşaatı devam ederken diğer taraftan da mistik şeyler  yaşanır köyde.

Net olmasa da gizemli bir hava içerisinde bazı detaylar karşımıza çıkıyor:  Hayalet at,  Hauke Hairen'in tuhaf kır atı gibi..Set Beyi'nin kızının ve yaşlı köylü kadının denize yüklediği mistik manalar...Bu yönüyle de gotik roman tarzında bir yapıt olarak eseri niteleyebiliriz sanırım.

Hayalet Süvari isimli film bu kitabın uyarlaması değilmiş:
Hayalet Süvari isimli filmi izlemiştim yıllar önce. Jonny Depp'in başrolde oynadığı film. Konusunu beğenmiştim.

Bu kitabı okuduğumda film ile kitap arasında hayalet at ve mistik atmosfer dışında bir benzerlik olmadığını gördüm. Gerçi birkaç benzerlik daha sayılabilir aslında,  sadede gelirsem kitap ile filmin alakası yokmuş. Ancak film ile kitabın aynı isimde olması bu yanılgıya düşürebiliyor. Film 'Başsız Süvari' adlı kitabın uyarlaması aslında. İleride bu eseri de okumayı düşünüyorum.

Theodor W. Storm:
Yazar 1817 yılında Humus'da doğmuştur. 1888 yılında hayata gözlerini yummuştur.
Yazarın Türkçe'ye çevrilmiş diğer eseri Fıçı'dan Öyküler isimli kitabıdır.

Bu yazım da ilginizi çekebilir:
Gotik Klasik Kitaplar

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bilgilendirme:
Link içeren yorumları bloğumda yayımlamıyorum.